Bloggar

En blogg är en webbplats som uppdateras kronologiskt. Den kan likna en dagbok men också en nyhetsportal.

Det finns bloggar om nästan alla ämnen, från teknik till husdjur. Ofta sköts bloggar av privatpersoner men många företag och organisationer har också bloggar.

Majoriteten av bloggplattformarna är gratis att använda. Det gör att vem som helst kan få en gratis hemsida. Med hjälp av kommentarer kan man få en interaktion med sina användare.

En blogg kan vara allt från en enkel dagbok som en privatperson skriver till en journalistisk publikation eller att en politiker, eller företag/myndighet  ligger bakom. Rent innehållsmässigt kan det alltså skilja sig markant åt, men många följer en någorlunda etablerad form, bestående av ett mer avslappnat och personligt tonfall.

Kommunikation är viktig för bloggar. Vissa menar att man måste ha en kommenteringsfunktion för att få kalla sig blogg.



TITTA
Här kommer en lista över några väldigt olika bloggar. Gå in och titta på några.


ANVÄNDA
1. Läs en blogg som intresserar dig. Sök efter bloggämnen på Bloggportalen.se.
2. När du hittar ett inlägg du tycker är intressant, spännande eller dylikt - skriv en kommentar. Du kan även kommentera på den här bloggen.
3. Om du vill kan du börja prenumerera på en blogg som kan vara till nytta för dig. Välj en av bloggarna ovan. Om du är osäker på hur man gör - se övningen för RSS.

SKAPA
1. Skapa en blogg egen blogg eller skriv inlägg här. Blogger är enklast att använda men många tycker att Wordpress är bäst. Bjud in några vänner eller kollegor och börja blogga!
2. Anslut någon eller några tredjepartsapplikationer, t ex Flickr, Twitter eller Facebook till bloggen.
3. Anmäl bloggen till några bloggportaler, t ex Bloggportalen.se och Google Blog Search.

Det finns många instruktioner på YouTube. Gå dit och sök om du behöver fler instruktioner än den nedan. Tips: ha ett fönster i webbläsaren med instruktionsfilmen och ett där du skapar din egen blogg. Pausa i filmen.



Publicering av bilder?
I Sverige är det mycket generösare regler för publicering av bilder där man ser vem det föreställer än i andra länder. Man får lov att publicera ett foto man själv tagit av t ex en besökare på biblioteket, men man ska såklart fråga om lov först!

 Vad man inte får göra, är att förtala personen på fotot eller publicera bilder som är kränkande.

Om man vill fotografera barn under 18 år måste man ha målsmans godkännande först.

Man får inte heller använda bilderna i ett kommersiellt sammanhang, däremot är det okej i ett ideellt sammanhang.

När det kommer till att publicera är det viktigt att veta att sajter/bloggar utan så kallat utgivningsbevis måste ta hänsyn till Personuppgiftslagen(PuL).

För sajter med utgivningsbevis gäller inte PuL utan istället Yttrandefrihetsgrundlagen som ger större publicistisk frihet (kommentar: kommunala webbplatser har utgivningsbevis, alltså en ansvarig utgivare).

Summa sumarum: Det här är inga lätta frågor. Vill du publicera bilder där det förekommer människor? Ha som tumregel att fråga och be om lov först, så slipper det bli tråkigheter i efterhand.


Texten är hämtad från Regionbiblioteket Västra Götalands kurs Sociala verktyg och från borjablogga.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar